Al Green
Al Green's Brother
Home -- News: 7 November 2021 -- Books -- Source Code -- Videos -- LinkedIn -- About

Ekte Programmering (ISBN 9781716412042)

Ekte Programmering logo av Sjur Julin
Bestill boken her: Lulu, Barnes & Noble, Amazon, Adlibris

Fra omslaget

Dette er en bok om ekte programmering, for ekte programmerere. Og for de som ønsker de kunne være det. Eller var det i tidligere tider, men har gått lei av nymotens greier. Eller har interesse for programmering, men blir trøtt av å se på utvalget av lærebøker i hylla hos bokhandlerne. Ja, de finnes fremdeles. Bokhandlerne, altså. Og bøker.

Ekte programmering har eksistert siden tidenes morgen, dvs. midten av 70-tallet med lanseringen av 6502 og Z80 CPU-ene. Da ble kode skrevet i ekte programmeringsspråk som assembler og C. Deretter kom 68000-baserte systemer på 80-tallet og fortsatte trenden: Commodore Amiga var en revolusjon innen grafikk og musikk. På midten av 90-tallet kom dessverre internett, PC-er og objektorientert programmering og ødela alt. Og så kom smarttelefonene og ødela alt igjen i 2007. Noen hadde fått det for seg at programmering skulle være enkelt og for "alle", og nye språk og metoder ble utviklet med det som formål.

Resultatet ble katastrofalt, ifølge Corneliusen og Julin, for de mener at alt ble, i beste fall, gjennomsnittlig: Programkoden, hastigheten, programmererne, lederne og lønnen. Og så lurer folk på hvorfor smarttelefonbatteriet tømmes så raskt. Eller hvorfor firmaer dumper penger ut av vinduet ved å skrive programmer i dataverdenens svar på Duplo, og deretter kjører dem i skyen hvor de betaler per sekund.

Programmering er som å spille gitar: Man kan gjøre det i årevis uten å bli bedre enn godt under middels. For å bli virkelig god, må man stille spørsmålstegn ved alt. Og det er det denne boken prøver å gjøre: Istedenfor å tvinge leseren til å memorere tunge metoder og formler, så radbrekkes endel kompliserte problemer og settes sammen på en ny måte. Ikke fordi det er nødvendig, men fordi det er viktig å finne ut av hvordan ting virker. Hvis man først gjør det, påstår forfatterne, så blir selv det mest kompliserte enkelt. Innimellom blir de presenterte løsningene bedre enn det som allerede finnes der ute, og innimellom bare underholdende.

Det bør nevnes at boken inneholder mye ekte programkode i programmeringsspråkene C, Assembler og GLSL for arkitekturene ARM og Neon, Intel SSE2 og AVX2, og den litt obskure multikjerneprosessoren en gang kjent som Tilera TILE-Gx.

YouTube video wegLxIo-ZIw YouTube video uyaYBD8-xq0

Nils Liaaen Corneliusen

Corneliusen har programmert siden han fikk sin første datamaskin, en ZX81, i 1982. Han studerte og fikk en grad ved Universitetet i Oslo på 90-tallet, men fant fort ut at abstrakt kode var veien til den mørke siden. Han har skrevet høy-ytelseskode i 25 år for mange arkitekturer, og har også skrevet diverse artikler om hvordan kompliserte problemer kan løses på nye måter.

Sjur Julin

Julin trakk det korte strået når det gjaldt å finne en som kunne oversette og redigere Corneliusens uendelige tirader på engelsk til leselig norsk, og teste at koden i boken faktisk gjør noe fornuftig. Han har lang erfaring i programmering, både som Amiga-hacker og profesjonelt. Han har også lang erfaring med 3D-grafikk og -animasjon og har laget flere av illustrasjonene i boken.

Omslag for boken Ekte Programmering

Gratis greier

All kildekode, bilder og videoer referert i boken.

Her er noen gratis kapitler i PDF-format:

Kapittel 1: Introduksjon (PDF, 231KB)
Kapittel 7: Forskning er vanskelig (PDF, 344KB)
Kapittel 15: En GPU-raytracer (PDF, 625KB)
Kapittel 21: A Jilted Generation (PDF, 771KB)
Kapittel 23: Lisensinformasjon (dødskjedelig PDF, 284KB)

Den eneste forskjellen mellom den norske og engelske versjonen er at den engelske har et vedlegg skrevet etter at den norske ble publisert. Det inneholder noen mindre korreksjoner og betraktninger rundt publisering av bøker. Les det på engelsk her:

Chapter 23: Appendix (PDF, 297KB)

Øvrig informasjon

Sider: 195
Format: Pocket
Trykk: Farger
Størrelse: A4 (210x297 mm)
ISBN: 9781716412042
Vekt: 644 gram

American flag Also available in English: Real Programming American flag

Bestill boken her: Lulu, Barnes & Noble, Amazon, Adlibris

Ekte Programmering Norwegian flag
American flag Real Programming
www.ignorantus.com