Al Green
Al Green's Brother
Home -- News -- Articles -- Source Code -- Videos -- LinkedIn -- About

Ekte Programmering (ISBN 9781716412042)

Ekte Programmering logo av Sjur Julin
Bestill boken her: Lulu, Akademika, Amazon, Barnes & Noble
Boken er tilgjengelig på Nasjonalbiblioteket

Gratis greier

Kapittel 2: En tirade om prosessorer, språk og utviklingsmetoder

Kapittel 7: Forskning er vanskelig

Kapittel 15: En GPU-raytracer

Kapittel 17: En kopi og litt trigonometri

Kapittel 21: A Jilted Generation

Kapittel 23: Lisensinformasjon

Chapter 23: Appendix (Kun i den engelske versjonen.)

Real Programming Condensed: Et 10-siders sammendrag av boken (på engelsk). Publisert 9. Februar 2023.

All kildekode, bilder og videoer referert i boken.

Fra omslaget

Dette er en bok om ekte programmering, for ekte programmerere. Og for de som ønsker de kunne være det. Eller var det i tidligere tider, men har gått lei av nymotens greier. Eller har interesse for programmering, men blir trøtt av å se på utvalget av lærebøker i hylla hos bokhandlerne. Ja, de finnes fremdeles. Bokhandlerne, altså. Og bøker.

Ekte programmering har eksistert siden tidenes morgen, dvs. midten av 70-tallet med lanseringen av 6502 og Z80 CPU-ene. Da ble kode skrevet i ekte programmeringsspråk som assembler og C. Deretter kom 68000-baserte systemer på 80-tallet og fortsatte trenden: Commodore Amiga var en revolusjon innen grafikk og musikk. På midten av 90-tallet kom dessverre internett, PC-er og objektorientert programmering og ødela alt. Og så kom smarttelefonene og ødela alt igjen i 2007. Noen hadde fått det for seg at programmering skulle være enkelt og for "alle", og nye språk og metoder ble utviklet med det som formål.

Resultatet ble katastrofalt, ifølge Corneliusen og Julin, for de mener at alt ble, i beste fall, gjennomsnittlig: Programkoden, hastigheten, programmererne, lederne og lønnen. Og så lurer folk på hvorfor smarttelefonbatteriet tømmes så raskt. Eller hvorfor firmaer dumper penger ut av vinduet ved å skrive programmer i dataverdenens svar på Duplo, og deretter kjører dem i skyen hvor de betaler per sekund.

Programmering er som å spille gitar: Man kan gjøre det i årevis uten å bli bedre enn godt under middels. For å bli virkelig god, må man stille spørsmålstegn ved alt. Og det er det denne boken prøver å gjøre: Istedenfor å tvinge leseren til å memorere tunge metoder og formler, så radbrekkes endel kompliserte problemer og settes sammen på en ny måte. Ikke fordi det er nødvendig, men fordi det er viktig å finne ut av hvordan ting virker. Hvis man først gjør det, påstår forfatterne, så blir selv det mest kompliserte enkelt. Innimellom blir de presenterte løsningene bedre enn det som allerede finnes der ute, og innimellom bare underholdende.

Det bør nevnes at boken inneholder mye ekte programkode i programmeringsspråkene C, Assembler og GLSL for arkitekturene ARM og Neon, Intel SSE2 og AVX2, og den litt obskure multikjerneprosessoren en gang kjent som Tilera TILE-Gx.

YouTube video 4C5-s6zQpoM YouTube video BJzyPtwfMtE

Nils Liaaen Corneliusen

Corneliusen har programmert siden han fikk sin første datamaskin, en ZX81, i 1982. Han studerte og fikk en grad ved Universitetet i Oslo på 90-tallet, men fant fort ut at abstrakt kode var veien til den mørke siden. Han har skrevet høy-ytelseskode i 25 år for mange arkitekturer, og har også skrevet diverse artikler om hvordan kompliserte problemer kan løses på nye måter.

Sjur Julin

Julin trakk det korte strået når det gjaldt å finne en som kunne oversette og redigere Corneliusens uendelige tirader på engelsk til leselig norsk, og teste at koden i boken faktisk gjør noe fornuftig. Han har lang erfaring i programmering, både som Amiga-hacker og profesjonelt. Han har også lang erfaring med 3D-grafikk og -animasjon og har laget flere av illustrasjonene i boken.

Omslag for boken Ekte Programmering

I pressen

Lett underholdende (digital) pressedekning i Mars 2023. Som alt som er forskjellig fra den gjeldende oppfatning, så ble det mye støy [abstrusegoose.com]. Vi tillegges en utrolig mengde forunderlige meninger vi aldri har gitt uttrykk for. Les og døm selv.

30. Mars 2023: - De prater som det var en livsstil eller religion [kode24.no]

Kopi datert 30/3 2023 12:17:53 [web.archive.org]. Også tilgjengelig som bilde.

Nicolay Rygh, teknologidirektør i DNB, skjønner ikke hvordan lisensiering av kildekode fungerer. Blant annet.

"Utviklerne har tidligere kunnet løse enkle utfordringer ved å google seg frem til svaret, og kopiere noe fra Stack Overflow som de importerer inn i egen kodebase og utgir for sitt eget."
"Personlig mener jeg det er drøyt at man i 2023 likestiller kvaliteten på håndverket med hvor mange timer man bruker på det."
"Selvsagt ønsker vi kode som er bygget så gunstig og lite ressurskrevende som mulig. Men at man skal gå nesten tilbake til hullkortmaskinen for å ta med seg alle minneoptimaliseringsteknikkene og triksene når minnekapasiteten var så begrensende. Det tror jeg ikke."

22. Mars 2023: Håper du har plass [digi.no]

Kopi datert 22/3 2023 11:41:06 [web.archive.org]. Også tilgjengelig som bilde.

Line Gaare Paulsen, Cathrine Vånge Singstad og Torgeir Waterhouse har antageligvis lest noe. Ikke denne boken.

"De sier at en utvikler på 57 år ikke skal være sammen med barnebarna sine, at en som spiller i band ikke skal ta seg tid til dette, at småbarnsforeldre ikke kan være innebandytrenere for laget til barna eller drive kodeklubb for kidsa i nabolaget."
"Det synes å være enighet om at vi er i en situasjon hvor vi trenger å rekruttere flere inn i teknologifag generelt og utviklerrollen spesielt, men Corneliusen og Julin tar til orde for krav som vil lede til det motsatte."
"Mener de at utviklere skal bruke all sin fritid på å holde seg oppdatert, ha hobbyprosjekter, teste og leke seg med ulike programmeringsspråk og verktøy, ellers er man ikke god nok? En tidsbruk og faglig utvikling som burde vært finansiert av arbeidsgiver og kundene, ikke av folks fritid?"

20. Mars 2023: "Ekte programmering": - Vi ville engasjere [kode24.no]

15. Mars 2023: Dårlige utviklere tror jobben er ferdig klokka fem [kode24.no]

Øvrig informasjon

Sider: 195
Format: Pocket
Trykk: Farger
Størrelse: A4 (210x297 mm)
ISBN: 9781716412042
Vekt: 644 gram
Utgivelsesdato: 9. Februar 2021

American flag Also available in English: Real Programming American flag

Bestill boken her: Lulu, Akademika, Amazon, Barnes & Noble
Boken er tilgjengelig på Nasjonalbiblioteket

Ekte Programmering Norwegian flag
American flag Real Programming
Ignorantus AS